BoekStart

BoekStart in de Kinderopvang

BoekStart in de Kinderopvang is bedoeld om het leesplezier en de taalontwikkeling van jonge kinderen (0-4 jaar) te bevorderen. Dit door de kinderen via de kinderopvang met boeken en het voorlezen ervan in aanraking te brengen.

Met BoekStart in de kinderopvang investeer je in:

• Een voorleesbeleid, door op elke locatie een voorleescoördinator op te leiden die dit als contant aandachtspunt heeft      KOV groepje 1.jpg.rendition.792.1267
• Interactievaardigheden tijdens het voorlezen bij de pedagogisch medewerkers
• Een mooie boekencollectie
• Een aantrekkelijke leesplek
• Het vergroten van ouderbetrokkenheid
• Samenwerking met de bibliotheek.

Training voorleescoördinator
Aandacht voor boeken, lezen en voorlezen zijn in de kinderopvang belangrijke thema’s. Met een Voorleescoördinator op het kinderdagverblijf of bij de peuterspeelzaal wordt voorlezen goed geborgd en wordt er gezorgd dat (voor)lezen een structurele plek krijgt binnen het beleid en de uitvoering in de instelling.
Onderzoek wijst uit dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen boeken een voorsprong ontwikkelen waar zij hun hele leven voordeel van hebben.

De voorleescoördinator draagt met steun van het team en management zorg voor de basisvoorwaarden: een visie op lezen, voldoende (voor)leestijd, een actuele gevarieerde boekencollectie, een aantrekkelijke leesomgeving, betrokken ouders, deelname aan leesactiviteiten en deskundigheidsbevordering voor pedagogisch medewerkers. Het beleid wordt gezamenlijk vastgelegd in een voorleesplan.

Training interactief voorlezen
Kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken, ontwikkelen een voorsprong waar zij hun hele leven voordeel van hebben. Pedagogisch medewerkers hebben dus een belangrijke rol voor de baby’s, dreumesen en peuters in hun kinderopvanginstelling. Wanneer zij regelmatig voorlezen, wordt de taalontwikkeling, woordenschat en het verhaalbegrip gestimuleerd. Dit geldt des te meer als er interactief wordt voorgelezen. Met de cursus interactief voorlezen worden de competenties van de pedagogisch medewerkers ontwikkeld en versterkt.

E-Magazine: BoekStart voor jou!
BoekStart: Nieuws  
Werken met boeken op de groep: Boekideeën voor de Kinderopvang

Voor meer informatie over BoekStart kunt u contact opnemen met:
Afdeling Educatie:
● telefonisch: 0223-670310
● per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.