De Tijdvakkisten van Erfgoed à la Carte Den Helder

Welke spelletjes speelden Helderse kinderen in de zeventiende eeuw? Welke liedjes zongen ze in de Franse tijd? En wat is er nog te zien van alle oorlogen die Den Helder heeft meegemaakt? Een groep Helderse scholen en erfgoedinstellingen heeft samen met Bureau Erfgoededucatie Noord-Holland ( Plein C) en de Onderwijsbegeleidingsdienst Noord-West een reeks Tijdvakkisten samengesteld. De inhoud van de kisten gaat over het leven in Den Helder en omgeving in alle historische tijdvakken. Van de eerste bewoners in de tijd van ‘jagers en boeren’, tot de ontwikkeling van de stad in de tijd van ‘televisie en computer’. In iedere kist wordt het thema behandeld aan de hand van de onderwerpen wonen, werken, bewoners, omgeving, vervoer en voedsel.

Wat zit er in?
In elke kist zit een tijdvakplaat, een voorleesverhaal, verkleedkleren, kinderboeken, en een verzameling historische bronnen, zoals beeld- en geluidsfragmenten, foto’s, tekeningen, voorwerpen en historische documenten. In de handleiding bij de kisten vindt u lessuggesties, excursies en tips voor de leerkracht. De kisten zijn te gebruiken als illustratiemateriaal bij de geschiedenisles, als lesvervangende activiteit, of als uitgangspunt voor een project. In alle kisten zit óók voor de onderbouw geschikt materiaal. Op de pagina's van de afzonderlijke tijdvakkisten kunt u meer informatie vinden over de specifieke inhoud van de negen tijdvakkisten.

Neem voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op met de bibliotheek.   

Meer informatie per kist: 

Tijdvakkist 1 Den Helder in de ijzertijd

Tijdvakkist 2 Vikingen in de Noordkop

Tijdvakkist 3 Kastelen vol Soldaten

Tijdvakkist 4 Nieuw Land

Tijdvakkist 5 Leven aan boord en oorlog op zee

Tijdvakkist 6 VOC-schepen op de rede

Tijdvakkist 7 Oorlog op land en gevaar op zee

Tijdvakkist 8 Den Helder in de Tweede Wereldoorlog

Tijdvakkist 9 De Rijkswerf